onsdag den 29. juni 2016

Glutenfri og Mælkefri diæt: Hvad man skal undgå og hvad man kan vælge istedet

Da jeg forsøgte at blive gluten og mælkefri var det sværeste at overkomme, hvad jeg skulle gøre når jeg besøgte mine venner og de muligvis ville lave mad til mig. I begyndelsen mente jeg, at jeg selv ville have mad med, men hvad så med alle dem der egentlig gerne vil prøve det "glutenfrie og mælkefrie" køkken for min skyld? Hvordan forklarer, man hvad der er gluten i og hvad der ikke er. For, let's be honest, listen er meget lang.

Så jeg lavede et dokument jeg kunne sende videre, der indeholdte hvad man skulle undgå og hvad man kunne vælge istedet og det vil jeg dele med jer! På den måde kan du evt bruge denne side som reference eller lave din egen. Skemaet er ikke min opfindelse, men et jeg har set flere bruge. Det her er baseret på en glutenfri og mælkefri kost.


Det må jeg IKKE
Alternativer
Mel, gryn og kerner: 
Hvede, -mel, -gryn, kerne, -kim, -klid, durummel, sigtemel, spelt, fuldkornsmel, grahamsmel, mannagryn, emmer, enekorn, kamut. 
rismel.
Rugmel, rugkerner, byggryn, perlebyg, malt. 
Havregryn, - mel, - mix, -klid. 
Pasta (spaghetti, makaroni, lasagneplader). 
Rasp (panering). 
Majs, majsgryn, polenta og majsmel, quinoa-frø og -mel, kartoffelmel, boghvedegryn og -mel, hirseflager og hirsemel. Kikærtemel, kastanjemel, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, fiberHUSK, hørfrø, kokosmel, amarent, chiafrø. 
Drikkevarer
Øl.
Juice, saft, sodavan, vin, glutenfri øl. 
Mælkeprodukter
UNDGÅ: Mælk der kommer fra dyr. 
Mælk, kakaodrikke, fløde, cremefraiche, syrnede mælkeprodukter (yoghurt, A38, ylette, mm..), oste, smør, 
mandelmælk, rismælk, kokosmælk, sojamælk, plantemargarine (fx becel, fri, nutana). 
Morgenmad
Cornflakes, guldkorn, havrefras, müsli og havregryn. 
Glutenfri brød med æg,
Marmelade, honning. 
Grød kogt på glutenfri mel og gryn fx hirse, glutenfri havre, boghvede mm. 
Friske og tørrede frugter. 
Glutenfrie produkter. 
Frokost
Leverpostej, paté, ristede løg. pålægsvarer, pølse, sennep, ketchup, noget mayonnaise, remoulade og dressinger. 
Glutenfri varianter af pålæg, torskerogn, skinke, kyllingebryst, kalkunfilet, makrel, tun, laks, sild, æg, rejer, mm. 
Bælgfrugter (bønner, kikærter, linser). 
Middag
Panerede kød, fjerkræ og fiskeprodukter og farsretter. 
Færdige middagsretter, saucer og supper. 
Madlavningsfløde, suppepulver, saucepulver, bouillon. 
Frosne Kartoffelprodukter
Karry og andre krydderiblandinger. 
Kød, fjerkræ og fisk i “ren” form (fersk eller frossen). 
Glutenfri pasta, pizza, tærter, madpandekager. 
Kartofler, quinoa, grøntsager, salat. 
Panering: glutenfri mel / rasp, hirseflager. 
Suppe/sovs: alternativer til mælkeprodukter, jævning (maizena, kartoffelmel). 
ved panering
Margarine baseret på mælkeprodukter
Olivenolie, rapsolie, solsikkeolier. 
Plantemagariner. 
Dessert og snacks
Kager, vafler, boller, æbleskiver, isvafler, kiks, lakrids, lakridskonfekt, karameller, chips, chokolade, slik
Gluten- og mælkefri: Desserter, kager, kiks, bolcher, kartoffelchips, popcorn (tjek om de er glutenfrie). 
Sodavansis. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar