Så jeg lavede et dokument jeg kunne sende videre, der indeholdte hvad man skulle undgå og hvad man kunne vælge istedet og det vil jeg dele med jer! På den måde kan du evt bruge denne side som reference eller lave din egen. Skemaet er ikke min opfindelse, men et jeg har set flere bruge. Det her er baseret på en glutenfri og mælkefri kost.
Det må jeg IKKE
|
Alternativer
|
|
Mel, gryn og kerner:
|
Hvede, -mel, -gryn, kerne, -kim, -klid, durummel, sigtemel, spelt, fuldkornsmel, grahamsmel, mannagryn, emmer, enekorn, kamut.
rismel.
Rugmel, rugkerner, byggryn, perlebyg, malt.
Havregryn, - mel, - mix, -klid.
Pasta (spaghetti, makaroni, lasagneplader).
Rasp (panering).
|
Majs, majsgryn, polenta og majsmel, quinoa-frø og -mel, kartoffelmel, boghvedegryn og -mel, hirseflager og hirsemel. Kikærtemel, kastanjemel, sesamfrø, birkes, solsikkekerner, græskarkerner, fiberHUSK, hørfrø, kokosmel, amarent, chiafrø.
|
Drikkevarer
|
Øl.
|
Juice, saft, sodavan, vin, glutenfri øl.
|
Mælkeprodukter
|
UNDGÅ: Mælk der kommer fra dyr.
Mælk, kakaodrikke, fløde, cremefraiche, syrnede mælkeprodukter (yoghurt, A38, ylette, mm..), oste, smør,
|
mandelmælk, rismælk, kokosmælk, sojamælk, plantemargarine (fx becel, fri, nutana).
|
Morgenmad
|
Cornflakes, guldkorn, havrefras, müsli og havregryn.
|
Glutenfri brød med æg,
Marmelade, honning.
Grød kogt på glutenfri mel og gryn fx hirse, glutenfri havre, boghvede mm.
Friske og tørrede frugter.
Glutenfrie produkter.
|
Frokost
|
Leverpostej, paté, ristede løg. pålægsvarer, pølse, sennep, ketchup, noget mayonnaise, remoulade og dressinger.
|
Glutenfri varianter af pålæg, torskerogn, skinke, kyllingebryst, kalkunfilet, makrel, tun, laks, sild, æg, rejer, mm.
Bælgfrugter (bønner, kikærter, linser).
|
Middag
|
Panerede kød, fjerkræ og fiskeprodukter og farsretter.
Færdige middagsretter, saucer og supper.
Madlavningsfløde, suppepulver, saucepulver, bouillon.
Frosne Kartoffelprodukter
Karry og andre krydderiblandinger.
|
Kød, fjerkræ og fisk i “ren” form (fersk eller frossen).
Glutenfri pasta, pizza, tærter, madpandekager.
Kartofler, quinoa, grøntsager, salat.
Panering: glutenfri mel / rasp, hirseflager.
Suppe/sovs: alternativer til mælkeprodukter, jævning (maizena, kartoffelmel).
|
ved panering
|
Margarine baseret på mælkeprodukter
|
Olivenolie, rapsolie, solsikkeolier.
Plantemagariner.
|
Dessert og snacks
|
Kager, vafler, boller, æbleskiver, isvafler, kiks, lakrids, lakridskonfekt, karameller, chips, chokolade, slik
|
Gluten- og mælkefri: Desserter, kager, kiks, bolcher, kartoffelchips, popcorn (tjek om de er glutenfrie).
Sodavansis.
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar